Domowe mydło:D….coś dla ciała

Wytworzenie samodzielnie mydła w domu daje dużo satysfakcji.  

Dzięki temu możesz kontrolować i dobierać według własnych potrzeb jego skład i odkrywać niekonwencjonalne połączenia. Dodatkowo, nie ma w tym mydle SLS-ów i innych mogących szkodzić naszemu zdrowiu i urodzie substancji.

Zrobienie mydła jest wg mnie łatwiejsze, niż zrobienie średnio trudnego ciasta. Artykuł zawiera informacje na temat produkcji mydła od podstaw przy użyciu tzw. metody zimnego procesu.

SONY DSC

IdProS769_Main_3842f3f7

1. Wybierz składniki

Mydło powstaje w procesie zmydlania tłuszczu przez zasadę (ług), najczęściej jest nim wodorotlenek sodu (znany jako kret do udrażniania rur). Do zrobienia mydła potrzebujemy więc 3 składników: tłuszczów, ługu i wody najlepiej destylowaną. Gdy te substancje zostaną ze sobą połączone w odpowiedniej temperaturze następuje proces zmydlania oraz utwardzania mydła. Ja używam 2 rodzajów tłuszczu, które są wg mnie jednym z najlepszych połączeń, biorąc pod uwagę  uzyskaną jakość, przy zachowaniu dostępności i przystępnej cenie (jednak można używać innych połączeń):

  • smalec – ja używam takiego wytopionego z wieprzowej słoniny, którą dostaję od znanego gospodarza. Wiem, że świnka jest karmiona w sposób tradycyjny, bez chemii przyspieszającej jej wzrost. Smalec ma kilka zalet: jest łatwo dostępny, zapewnia dobrą pianę, mydło jest dojrzałe po ca 3 tygodniach, nadaje mydłu delikatność i stanowi „dobry krem” nawilżający do skóry. Jednak stosowany samodzielnie sprawi, że mydło będzie zbyt miękkie, dlatego warto go łączyć z innymi olejami, które utwardzają mydło a takim olejem jest
  • oliwa z oliwek – jest drugim doskonałym składnikiem do stosowania w produkcji mydła. Mydło z nią tworzy warstwę „oddychającą” na skórze, zapobiegając utracie wewnętrznej wilgoci. W trakcie wytwarzanie mydła powstają niewielkie, jedwabiste pęcherzyki. Nadaje mydłu twardość. Oliwa z oliwek była używana od wieków do wyrobu tradycyjnych mydeł „Kastylijskich”. Może być stosowany w dowolnej ilości w recepturze mydła, jednak zbyt duże jej ilości sprawią, że na początku mydło długo będzie miękkie oraz wydłuży się proces dojrzewania nawet do ok. 2 miesięcy. Można też stosować  oliwę z wytłoczyn z oliwek.

2. Przygotuj obszar roboczy

Mydło najlepiej robić w kuchni, ponieważ trzeba zważyć i podgrzać składniki. W robieniu mydła wykorzystywany jest wodorotlenek sodu. Jest on niebezpieczną substancją chemiczną, więc trzeba mieć pewność, że dzieci i zwierzęta nie znajdują się w pobliżu podczas pracy. Aby zabezpieczyć balaty kuchenne dobrze jest rozłożyć na nim gazety lub ręczniki papierowe. A oto lista przyrządów, które będą nam potrzebne, są to sprzęty, które zazwyczaj już posiadamy:

  • Okulary, maseczka i gumowe rękawice – zabezpieczenie od ługu.
  • Waga do ważenia składników.
  • Duży garnek ze stali nierdzewnej lub emaliowany. Nie stosować aluminium czy teflonu.
  • Szklany lub plastikowy dzbanek, aby przygotować mieszaninę wody i ługu.
  • Kubki lub miarki ze szkła lub tworzywa sztucznego.
  • Plastikowa łyżka lub silikonowa szpatułka .
  • Blender.
  • Termometr kuchenny.
  • Foremki, mogą być tradycyjne (trzeba wyłożyć papierem do pieczenia) lub silikonowe. Można też użyć korytko drewniane lub pudełko po butach – też należy je wyłożyć papierem.  Najbardziej wygodne są foremki silikonowe, jednak ich zakup to większy wydatek.
  • Ręczniki papierowe lub stare ścierki do czyszczenia.
  • Ocet spirytusowy – neutralizuje działanie ługu.

3. Poznaj zasady bezpieczeństwa pracy z ługiem.

O tym należy pamiętać podczas pracy z ługiem lub surowym mydłem, zanim będzie ono gotowe do użytkowania:

  • Ług nigdy nie powinien dotknąć skóry, gdyż może ją spalić.
  • Należy nosić okulary ochronne i rękawiczki w każdym czasie w trakcie pracy z ługiem i surowym mydłem.
  • Aby uniknąć wdychania oparów w trakcie łączenia go z wodą należy zapewnić wentylację w pomieszczeniu (otwarte okno) oraz stosować maseczkę.
  • Trzymać w pobliżu ocet i w przypadku rozlania ługu użyć go – zneutralizuje jego działanie.

P5191538 55c1526c-3163-42d4-a8aa-094fd86d1acc.file

Wytwarzanie mydła:

  1. Ważenie tłuszczu.  

    Jak podałam wcześniej mydło możemy wykonać z wybranych tłuszczów. Ze względu na to, że posiadają one różne tzw. współczynniki zmydlania, aby wiedzieć ile gram wodorotlenku sodu należy użyć, trzeba skorzystać z kalkulatora (ja np. korzystam z tego https://www.thesage.com/calcs/LyeCalc.html ). Włączamy wagę, odpowiednio skalujemy i ważymy potrzebne składniki, na początku tłuszcz. Gdy znamy rodzaje tłuszczu i ich wagi, sprawdzamy w kalkulatorze ile gram wodorotlenku sodu musimy użyć i w jakiej ilości wody destylowanej go rozpuścić.

  2. Przygotowanie ługu.

    Ważymy na wadze wyznaczoną ilość wodorotlenku sodu. W drugim pojemniku odmierzamy ilość potrzebnej zimnej wody destylowanej. Następnie pamiętając o kolejności: do wody wsypujemy powoli  wodorotlenku sodu i powoli mieszamy do całkowitego rozpuszczenia. Zanim wykonamy te czynności, powinniśmy założyć rękawiczki, okulary i maseczkę. Dobrze jest wykonywać tę czynność przy otwartym oknie lub włączonym okapie.  Jest bardzo ważne, aby dodawać ługu do wody, a nie na odwrót; jeśli doda się wodę do ługu, reakcja pomiędzy dwoma substancjami zbyt szybko i może być niebezpieczny. PAMIĘTAJ: Wodorotlenek wsypujemy do wody, nigdy nie na odwrót, gdyż może dojść do gwałtownej reakcji. Tak przygotowany ług odstawiamy na bok i czekamy do ostygnięcia.

  3. Tłuszcz.  W wysokim garnku podgrzewamy do temp. ca 45-50 stopni. Czekamy, aż ług osiągnie taką samą temperaturę.
  4. Dodanie ługu do tłuszczu.

    Gdy te dwie substancje osiągnęły odpowiednie temperatury, powoli dodajemy ług lejąc ciągłym strumieniem do tłuszczu (nigdy nie na odwrót). Należy mieszać, najlepiej użyć do tego blendera. Przez 5-10 minut na przemian na kilkanaście sekund włączamy blender, a po jego wyłączeniu mieszamy nim powstające mydło. Robimy to do momentu uzyskania przez mydło konsystencji rzadkiego budyniu.mydlo-funki-ostrokrzew-pikantna-pomaracza mydlo-kastylijskie--jalowcowe-ze-sk

  5. Mydło jest już praktycznie gotowe.

    I można je wlać do foremek, a po 24 godzinach pokroić, aby dojrzewało przez minimum 3 tygodnie – zależnie od tłuszczu jakiego użyliśmy.  Jednak aby wzbogacić jego skład można użyć olejków eterycznych oraz innych dodatków. Ale o tym  oraz o robieniu fantazyjnych wzorów w kolejnym wpisie.

One comment on “Domowe mydło:D….coś dla ciała

  1. Z tym odchudzaniem to jest ciężka sprawa. Szczególnie po czterdziestce. Mam wrażenie, jakby nic mi nie pomagało.I linea należy do tej grupy. Jak African mango mi nie pomoże to już nie wiem co

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *